NACIONALNI PARK SUTJESKA - Highlander Rafting Kamp

Loading color scheme

NACIONALNI PARK SUTJESKA

NACIONALNI PARK SUTJESKA

Za jednog Gorštaka teško je ignorisati “zov divljine”, koji polako s proljeća počne da ubrzava puls, a pogled počne da se gubi negdje na horizontu, tražeći planinske masive koji čekaju da ih ponovo osvojim.

Kilometri utabanih staza su iza mene, ali iznova i iznova se vraćam ljepotama nacionalnog parka „Sutjeska“. Tu se rodila ljubav prema prirodi, planinskim vrhovima, ledničkim jezerima, kotlinama i kanjonima. Tu sam do sada ubrao više od 40 vrsta jestivih gljiva (naučnici tvrde da ih ima preko 100). Tu sam se prvi put susreo sa rijetkim vrstama ptica, ali i vješto izbjegao bliske susrete sa njenim divljim stanovnicima.  

Kada je ovo područje 1962. godine proglašeno nacionalnim parkom u njegove granice ušli su, mogu slobodno reći, najljepši dijelovi tri hercegovačke opštine, a to su Foča, Gacko i Kalinovik.

Ljepota ovog područja ogleda se, prije svega, u ekstremnoj raznolikosti pejzaža - od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa i prostranih planinskih pašnjaka do visokih, stjenovitih planinskih vrhova i divljih kanjona. Predjeli savršeni za duge šetnje, planinski biciklizam, obilazak glečerskih jezera, istraživanje divljih kanjona i osvajanje planinskih vrhova.

Nacionalni park obuhvata šire područje sliva rijeke Sutjeske, uključujući i strogo zaštićeni prašumski rezervat Perućicu, kao i dijelove planina Maglić, Volujak i Zelengora. Zatvaraju ga sa istoka Pivska planina i rijeka Piva do Šćepan Polja, a dalje tok Drine do ušća rijeke Sutjeske. Zapadno je masiv Zelengora povezan sa Lelijom, jugoistočno Maglić, Volujak i Bioč.

Za Maglić ste vjerovatno čuli, jer je to najviši vrh Bosne i Hercegovine i prava poslastica za planinare. Malo je poznato da je nacionalni park „Sutjeska“ planinsko područje sa nizom vrhova preko 2.000 m. Maglić sa svojih 2.386 m među njima predstavlja najviši izazov. Ovdje istinski ljubitelji prirode uvijek i iznova i iznova otkrivaju nešto čudesno i neponovljivo. Zato su veoma popularni tradicionalni planinarski izleti „Vidovdanski pohod na Maglić“ i „Jezera Zelengore”, čija lednička jezera zbog svoje ljepote zovemo “gorske oči”. Ovi izleti se održavaju krajem ljeta, ali sa nama možete krenuti u osvajanje ovih predjela čim se snijeg otopi i staze postanu prohodne.

Za one koji vole rafting, kanjoning ili da prosto uživaju u ljepotama vodenih slapova, NP “Sutjeska” krije mnogo brzih potoka, kristalno bistrih i hladnih izvora, nevjerovatno lijepih vodopada i divljih kanjona.  Grandiozni vodopad “Skakavac” u prašumi Perućica će vas ostaviti bez riječi, a količina adrenalina u kanjonu Hrčavka će vas ostaviti bez daha.

Taman kad dođete sebi I naviknete se na ove prirodne ljepote, shvatićete da je na ovom relativno malom prostoru, skoncentrisano ogromno blago biljnog i životinjskog svijeta. I to je istina! Nije ni čudo što je godinama unazad ovo područje bilo odredište mnogim naučnicima, botaničarima, šumarskim stručnjacima, geolozima, zoolozima… Prema zvaničnim podacima, NP „Sutjeska“ ima bogato lovište površine 53.700 ha, a ukupna površina parka iznosi 17.250 ha. Ovdje je zastupljeno preko 2.600 vrsta vaskularnih biljaka, sa velikim procentom endemičnih i rijetkih vrsta. Bogata flora, kažu naučnici, sadrži listu od preko 100 vrsta jestivih gljiva, kao i veliki broj vrsta sa takozvane crvene liste tj. liste rijetkih, ugroženih i osjetljivih vrsta. Životinjski svijet takođe je izuzetno bogat. U gustim šumama i po planinskim vrletima, zavisno od doba godine, možete sresti gotovo sve vrste divljači, tipične za faunu Balkana. Registrovano je oko 140 vrsta ptica, a planinski potoci i riječice su bogate najboljom riječnom ribom - pastrmkom.

Najkraće rečeno – NP “Sutjeska” predstavlja pravo bogatstvo i jedinstveno područje Evrope, a u ovu avanturu vodi vas….

highlander caption

NACIONALNI PARK SUTJESKA
NACIONALNI PARK SUTJESKA

Za jednog Gorštaka teško je ignorisati “zov divljine”, koji polako s proljeća počne da ubrzava puls, a pogled počne da se gubi negdje na horizontu, tražeći planinske masive koji čekaju da ih osvojim.

Kanjon Tare
Kanjon Tare naša “suza Evrope”

Za nas koji živimo u Republici Srpskoj, kanjon Tare nije samo najveći u Evropi ili drugi u svjetu, planinska ljepotica ili “suza Evrope”. Kanjon Tare je i crnogorska, ali i naša “suza Evrope”.

Nacionalni park Durmitor
Nacionalni park „Durmitor“

Da li ste znali da Durmitor potiče od keltskih riječi „dru mi tore“ koje znače "planina puna vode”? Vjerovali ili ne, ali na durmitorskom masivu nalazi se čak 18 ledničkih jezera.

VRHOVI VRIJEDNI ŽIVLJENJA
VRHOVI VRIJEDNI ŽIVLJENJA

Ljudi imaju čudnu potrebu da u životu teže dostizanju nekih egzistencijalnih vrhova, koji postaju mnogo vrijedniji od samog života