Kanjon Tare – naša “suza Evrope” - Highlander Rafting Kamp

Loading color scheme

Kanjon Tare

Kanjon Tare naša “suza Evrope”

Za nas koji živimo u Republici Srpskoj, kanjon Tare nije samo najveći u Evropi ili drugi u svjetu, planinska ljepotica ili “suza Evrope”. Kanjon Tare je i crnogorska, ali i naša “suza Evrope”. Tačnije, već decenijama unazad ona je i prirodna granica između dvije teritorije, a danas države - Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Posljednja trećina kanjona pripada objema državama i upravo na toj dionici od aprila do oktobra održava se najveći broj rafting spustova.

Zašto ovo potenciram? Vjerovali ili ne, u godini pandemije, kada su se granice između ex yu republika zatvarale i otvarale na svaka 2-3 mjeseca i kada smo tokom ljeta bili otvoreni samo za goste iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, susreo sam se sa saznanjem da mnogi gosti žele, ali ne planiraju da dođu na rafting, jer misle da je kanjon Tare isključivo u Crnoj Gori, koja je za sve njih držala zatvorene granice. U početku sam mislio da je to slučajnost, i da su to usamljeni slučajevi, a onda se ta dezinformacija širila gore nego virus koji je nevidljivo vrebao.   

Cjeli naš tim dobio je zadatak da potencira tačnu informaciju, kako među gostima koji su već bili u kampu, tako i onima koji bi pozvali i raspitivali se o opcijama ljetovanja. Šta god da su gosti tražili mi smo nalazili način da im "provučemo kroz uši" za nas tako važnu informaciju – činjenicu da je Tara i naša “suza Evrope” i da mi u tom kanjonu već dvije decenije vozimo goste na rafting.

Malo je poznato, ali nekada je rafting postojao samo na rijeci Drini, i to sa drvenim splavovima, a kroz kanjon Tare vršeno je samo triftanje balvana, sve do 1970. godine. Danas splavarenje (rafting) u kanjonu Tare predstavlja spoj nezaboravne avanture i aktivnog odmora koji je za svakog čovjeka doživljaj koji se pamti i prepričava.

Rijeka Tara izvire u Crnoj Gori, ispod planine Komovi, i nastaje od dvije male rječice – Opasnice i Veruše. Kanjon se nalazi na sjeverozapadu Crne Gore i dugačak je oko 149 km, sa dubinom koja dostiže od 1000 do 1300 metara. Po dubini je drugi kanjon u svijetu, poslije kanjona Kolorado u SAD-u, što ga čini najdubljom i najoštrijom riječnom dolinom u Evropi.

Da, istina je da je Tara najduža crnogorska rijeka. Čak 2/3 kanjona se nalazi isključivo u Crnoj Gori, dok je poslednjih 50km kanjona, Tara prirodna granica BIH i Crne Gore i pripada objema državama. U poređenju sa pustoši velikog kanjona Kolorado, kanjon Tare djeluje kao prašumsko područje. U njemu preovladava svijetlo zelena boja bujnog listopadnog rastinja i tamno zelena boja četinara. Rijeka Tara prima svoje pritoke najvećim dijelom sa planina Komova, Sinjevine, Durmitora i Ljubišnje. Na Šćepan Polju - graničnom prijelazu između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Tara se sastaje sa rijekom Pivom čineći moćnu modrozelenu rijeku Drinu. Odatle nekih 5km niz Drinu sa desne strane nalazi se i naš rafting kamp Highlander. :)

17. januara 1977. godine UNESCO-vim programom rijeka Tara i njen kanjon uvršteni su na listu „Čovjek i biosfera” u svjetske ekološke rezerve biosfere, a 4. septembra 1980. godine u sklopu Nacionalnog parka „Durmitor“ proglašeni su za „Svjetsku baštinu prirodnih dobara UNESCO-a”, pritome ispunjavajući istovremeno čak tri uslova: geološki, hidrološki i biološki fenomen.

Taru su istraživali brojni stručnjaci i dosadašnja istraživanja su utvrdila da se ovdje nalazi značajna koncentracija endemičnih vrsta biljaka i insekata, a u samom kanjonu čak preko 80 pećina koje do sad nisu detaljno istražene. U nekim od ovih pećina utvrđeno je postojanje kulturnih slojeva, što je nesumnjiv dokaz da je u njima obitavao praistorijski čovjek.

Malo je poznato, ali bistra, zelena voda Tare spada u A kategoriju, što znači da je pitka cijelim svojim tokom (to je izuzetna rijetkost i morate je probati). Daruje pejzažu kanjona svježinu, blistavost i pokret u impresivnom dizajnu riječnog korita sa svojim bukovima, vodopadima, pritokama i drugim prirodnim fenomenima koji se samo ovdje mogu naći.

Ako nam ne vjerujete koliko je čarobna, posjetite nas i sa ponosom ćemo vam pokazati našu “suzu Evrope”!

highlander caption

NACIONALNI PARK SUTJESKA
NACIONALNI PARK SUTJESKA

Za jednog Gorštaka teško je ignorisati “zov divljine”, koji polako s proljeća počne da ubrzava puls, a pogled počne da se gubi negdje na horizontu, tražeći planinske masive koji čekaju da ih osvojim.

Kanjon Tare
Kanjon Tare naša “suza Evrope”

Za nas koji živimo u Republici Srpskoj, kanjon Tare nije samo najveći u Evropi ili drugi u svjetu, planinska ljepotica ili “suza Evrope”. Kanjon Tare je i crnogorska, ali i naša “suza Evrope”.

Nacionalni park Durmitor
Nacionalni park „Durmitor“

Da li ste znali da Durmitor potiče od keltskih riječi „dru mi tore“ koje znače "planina puna vode”? Vjerovali ili ne, ali na durmitorskom masivu nalazi se čak 18 ledničkih jezera.

VRHOVI VRIJEDNI ŽIVLJENJA
VRHOVI VRIJEDNI ŽIVLJENJA

Ljudi imaju čudnu potrebu da u životu teže dostizanju nekih egzistencijalnih vrhova, koji postaju mnogo vrijedniji od samog života