Nacionalni park „Durmitor“ - Highlander Rafting Kamp

Loading color scheme

Nacionalni park Durmitor

Nacionalni park „Durmitor“

Da li ste znali da Durmitor potiče od keltskih riječi „dru mi tore“ koje znače "planina puna vode”? Vjerovali ili ne, ali na durmitorskom masivu nalazi se čak 18 ledničkih jezera i ove predjele mnogi opisuju kao rijetko i autentično djelo prirode, koje je zbog svoje ljepote 1952. godine proglašen za Nacionalni park u Crnoj Gori.

Smješten na sjeverozapadu Crne Gore, park obuhvata osnovni masiv Durmitora sa kanjonom Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjonske doline Komarnice, zauzimajući površinu od 39.000 ha. Zbog prirodnih ljepota, ambijentalnih i kulturnih vrijednosti Durmitora i rijeke Tare, 1980. godine u Parizu Nacionalni park „Durmitor“ uvršten je u spisak Svjetske kulturne i prirodne baštine, dok je rijeka Tara i njena kanjonska dolina UNESCO-vim programom „Čovjek i biosfera” 1977. godine uvrštena u svjetske ekološke rezerve biosfere.

Osnovna odlika reljefa durmitorskog područja jeste prostrana visoravan na 1500 m nadmorske visine, koju usjecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi. Čak njih 48 ima preko 2000 m nadmorsku visinu, a najviši vrh je Bobotov kuk sa 2523 m.

Durmitor je poznat i po svojim ledničkim jezerima. Od 18 jezera, najveće i najatraktivnije je Crno jezero, okruženo veličanstvenim šumskim pejzažima iznad koga se gorostasno uzdiže vrh Međed. Jezero je udaljeno svega 2 km od planinskog gradića Žabljaka, koji je ujedno i poznati zimski turistički centar Crne Gore. U blizini Crnog jezera nalazi se Zminje jezero, okruženo stoljetnom smrekovo-jelovom šumom i Barno jezero, u sredini prostranog tresetišta (mokri životni okoliši) okruženo sa svih strana četinarskom šumom.

U nizu hidrografskih bisera Durmitora, svojom ljepotom i divljim okruženjem izdvajaju se: Škrčko jezero (okovano ledom i snijegom do sredine jula), Zeleni vir, Modro jezero, Vražije i Riblje jezero. Među najljepšim ukrasima parka su i bistre, silovite rijeke koje su ovom području podarile velelepne kanjonske doline. Posebno impresionira rijeka Tara, kako ljepotom i pokretom svojih voda, tako i dubinom i pejzažom kanjona, čineći ga jednim od najljepših u svijetu.

Po bogastvu flore i faune, složenosti ekosistema i zastupljenosti preko 1300 vrsta vaskularnih biljaka Nacionalni park „Durmitor“ predstavlja izuzetnu prirodnu vrijednost i trajnu inspiraciju naučnika i ljubitelja prirode. Na njegovom području nalaze se pravi rariteti prirode kakve su šume crnog bora visine i do 50 m. Nalaze se na lokalitetu Crna Poda i odoljevaju vremenu punih 400 godina zbog čega je ovaj lokalitet proglašen za strogim prirodnim reservatom.

Nacionalni park „Durmitor“ obiluje značajnim brojem spomenika kulture od antičkog perioda do novijeg doba: razvaline gradova i utvrđenja, mostovi i karaule, nekropole sa stećcima i manastirski kompleksi u dolini rijeke Tare. Kao primjere etnološke baštine, važno je pomenuti tipove seoskih kuća, tzv. „savardake“ i vodenice rasijane po katunima i durmitorskim potocima.

Naši preci su živjeli u nekim od tih katuna, i mi smo tamo kao u svojoj kući, zato ćemo vrlo rado zajedno sa vama istražiti i uživati u prirodnim ljepotama NP Durmitor. 

highlander caption

NACIONALNI PARK SUTJESKA
NACIONALNI PARK SUTJESKA

Za jednog Gorštaka teško je ignorisati “zov divljine”, koji polako s proljeća počne da ubrzava puls, a pogled počne da se gubi negdje na horizontu, tražeći planinske masive koji čekaju da ih osvojim.

Kanjon Tare
Kanjon Tare naša “suza Evrope”

Za nas koji živimo u Republici Srpskoj, kanjon Tare nije samo najveći u Evropi ili drugi u svjetu, planinska ljepotica ili “suza Evrope”. Kanjon Tare je i crnogorska, ali i naša “suza Evrope”.

Nacionalni park Durmitor
Nacionalni park „Durmitor“

Da li ste znali da Durmitor potiče od keltskih riječi „dru mi tore“ koje znače "planina puna vode”? Vjerovali ili ne, ali na durmitorskom masivu nalazi se čak 18 ledničkih jezera.

VRHOVI VRIJEDNI ŽIVLJENJA
VRHOVI VRIJEDNI ŽIVLJENJA

Ljudi imaju čudnu potrebu da u životu teže dostizanju nekih egzistencijalnih vrhova, koji postaju mnogo vrijedniji od samog života