Vodopad Skakavac u Prašumi Perućica - Highlander Rafting Kamp

Loading color scheme

Vodopad Skakavac u prašumi Perućica

 

Vodopad Skakavac nalazi se na potoku Perućica, koji teče kroz središte prašume Perućice u podnožju planine Maglić. I Skakavc i prašuma i taj dio Maglića pripadaju Nacionalnom parku Sutjeska.

Sam vodopad Skakavac visok je 75 metara. Kako na jednom mjestu voda iz potoka Perućica bukvalno „skače" u podnožje visoke, okomite stijene, vodopad je nazvan Skakavac. Međutim, on sam iako najglamurozniji nije jedina prirodna ljepota u toku ovog potoka. Iznad samog vodopada postoji nekoliko kaskada visine 10 do 15 metara. U tim kaskadama mnogo je zaglavljenih stabala, koje je potok donio ili su rasla sa strane, pa pala od starosti ili za vrijeme velikih zimskih mećava.

Inače potok Perućica izvire ispod Maglića i dugačak je dva kilometra. Na svom putu upija dvije veće pritoke - potok Kondžil i Poljanski potok, koji teče iz pravca Volujaka. Poljanski potok ljeti zna da presuši. Potok Perućica uliva se u rijeku Sutjesku.

U potoku Perućica živi potočna pastrmka, ali ne bilo kakva, niti uobičajena tamno siva sa crvenim i crnim pjegama na leđima. Leđa ove pastmke su crna, a to je zbog toga što u prašumi nema dovoljno svjetla, a pastrmke vole i da se kriju ispod kamenja, pa su im leđa poprimila crnu boju.

Iako je prašuma Perućica prepuna voda, vodopad Skakavac je centralno mjesto na kojem se napajaju divlje životinje. Upravo tu je moguće vidjeti srne i divokoze, kako piju vodu ispod samog vodopada. 

Put do vodopada Skakavac

Vodopad Skakavac se nalazi u samom srcu prašume Perućice. Do samog podnožja vodopada moze se stići iz dva pravca - Dragoš sedla i sa glavnog puta od Tjentišta ka Dragoš sedlu. Otprilike do njega je potrebno pješačiti oko sat i po do dva sata, a sve u zavisnosti u kakvoj su kondiciji turisti. Za obilazak poželjno je sa sobom ponijeti kabanicu, jer se voda ispod samog vodopada raspršava u jedan veliki vodeni oblak, pa se ima osjećaj kao da pada kiša. Ko se ne plaši hladnjikave vode, za vrijeme toplih ljetnih dana može i da se okupa ispod vodopada.

Zimi kada su niske temperature vodopad zna i da zaledi i da se formiraju velike ledene ploče na njemu. Potok Perućica je, inače, najveći i najbujniji u proljeće, a najmanji u septembru.

Kako bi se vodopad Skakavac zaštitio Uprava NP Sutjeska je uvela naplatu takse za njegovu posjetu od 100 evra (200 KM). Iako su mnogi ljubitelji prirode osudili ovu mjeru i tako visoku taksu, za ovaj potez Uprava NP Sutjeska se odlučila, jer su mnogi nesavjesni posjetioci ostavljali smeće pored vodopada, urezivali svoja imena u koru starih stabala, pa čak i palili vatru da roštiljaju u sred prašume, što je apsolutno nedopustivo.

Ne propustite još nevjerojatnih tekstova koje morate pročitati:

 1. Planina i Nacionalni park Durmitor
 2. Nacionalni Park Sutjeska
 3. Planina Zelengora i Njena Jezera
 4. Orlovačko jezero na Zelengori
 5. Jugovo jezero na Zelengori
 6. Kladopoljsko jezero na Zelengori
 7. Donje i Gornje Bare - jezera na Zelengori
 8. Reka Tara i kanjon reke Tare
 9. Planina Maglić u Bosni i Hercegovini
 10. Prašuma Perućica u Bosni i Hercegovini
 11. Trnovačko Jezero u Obliku Srca
 12. Kanjon Nevidio u Crnoj Gori
 13. Most na Đurđevica Tari

highlander caption

NACIONALNI PARK SUTJESKA
Nacionalni Park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska je najočuvaniji prirodni dragulj Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Čine ga dijelovi planine Maglić, visoravan Vučevo, planine Volujak, Bioč, Zelengora, Lelija, zatim Perućica - jedna od četiri poslednje preostale evropske prašume, devet planinskih jezera i čak 17 rijeka i potoka. U njemu je i naselje Tjentište u kome je podignut i memorijalni kompleks „Dolina heroja“, spomenik i kosturnica palim borcima „Bitka na Sutjesci“ i spomen-muzej posvećen poginulim partizanima u Drugom svjetskom ratu.

Kanjon Tare
Rijeka Tara i kanjon rijeke Tare u Crnoj Gori - naša "suza Evrope"

Rijeka Tara protiče kroz dvije države Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Nastaje ispod planine Komovi južno od Kolašina u Crnoj Gori i sa svoja 144 kilometra najduža je crnogorska rijeka. Poslednja trećinja rijeke Tare protiče i kroz Republiku Srpsku (BIH) i predstavlja prirodnu granicu između dvije države što je ujedno čini i međunarodnom rijekom.

Nacionalni park Durmitor
Planina i Nacionalni Park „Durmitor“

Kad bi se tražila kakva savršena planina, teško bi se mogla naći bolja od - Durmitora. Ovaj crnogorski grdosija ima sve: nebeske vrhove, prostrane visoravni, ledničke doline, biserna jezera, razgranate šume, ispašom bogate livade i pašnjake. Ne nedostaje mu ni krševa, ni kamenja ni stijenja. Obiluje i rijekama, čak i kanjonima, a svuda su mu se „posakrivale" brojne jame i pećine i raznovrsne ljekovite biljke. I svega toga nema tek po koji primjerak da se vidi, već je svega toga u izobilju.

VRHOVI VRIJEDNI ŽIVLJENJA
VRHOVI VRIJEDNI ŽIVLJENJA

Ljudi imaju čudnu potrebu da u životu teže dostizanju nekih egzistencijalnih vrhova, koji postaju mnogo vrijedniji od samog života