Donje i Gornje bare i vidikovac Borić - Highlander Rafting Camp

Loading color scheme

Donje i Gornje bare i vidikovac Borić

Donje i Gornje bare su prirodna jezera na planini Zelengori u BiH. Nalaze se na sjeveroistočnoj strani Zelengore. U njihovoj blizini je vidikovac Borić, sa kojeg se pruža pogled prema istoku na planine Maglić i Volujak, na dolinu Tjentišta i prašumu Perućicu. Sva tri ova zelengorska prirodna bisera su pod upravom Nacionalnog parka Sutjeska.

Jezero Donje bare je na visini od 1.475 metara. Dugačko je oko 200, široko 150 metara. Najveća dubina mu je 4 metra. Oko njega su se izdigli vrhovi Ardov, Planinica i Mala Siljevica. Jezero Donje bare zimi zna da se zaledi.

Na jezeru je ranije bila Titova vila, koja je spaljena u ratu, pa su od nje ostale samo kamene zidine na temelju i ispred velika terasa, iznad samog jezera, sa stolom i klupama, koju koriste planinari da odmore. Pored je sagrađena planinska kuća, kojom raspolaže NP Sutjeska.

Jezero Gornje bare udaljeno je kilometar i po od Donjih bara i na nešto višoj je nadmorskoj visini 1.550 metara, pa je zato i ponijelo nazov Gornje bare. Oko njega su vrhovi Tovarnica i Uglješin vrh. Gornje bare je duplo manje jezero od sestrinskih Donji bara, dugačko je 150, a široko 80 metara. Najveća dubina mu je dva metra.

Put do jezera

Do jezera Donje bare put vodi od Foče do Tjentišta, gdje se kod mosta na rijeci Hrčavki skreće makadamskim putem u planinu prema Donjim barama. Jezero je od Tjentišta udaljeno 20 kilometara, međutim makadamski put je prilično loš, pa se savjetuje da se ide samo terenskim vozilima. Automobilom se stiže skoro do samog jezera, do parkinga iznad jezera gdje se nalazi i informativna tabla. Odatle se do Donjih bara silazi stepeničastom, betonskom stazom dugom nekoliko stotina metara, koja je popločana kada je izgrađena Titova vila. Inače, put ka Donjim barama je dobro i vidljivo označen.

Do Gornjih bara i vidikovca Borić može se stići samo pješke uz planinu. Borić je udaljen oko 40 minuta, a Gornje bare oko sat vremena hoda i oba puta su dobro obilježena. Ide se i putem kroz šumu, ali i preko brežuljkastih pašnjaka i livada.

Posjeta jezerima Donje i Gornje bare

Donje i Gornje bare su izuzetno popularne i posjećene na Zelengori. Mnogi prave izlete i pješačke ture u kojima u jednom danu obiđu oba jezera i vidikovac Borić. Malo bude naporno, malo se i noge umore, ali cjelodnevna šetnja kroz planinu lijepo osvježi dušu. Naročito ako se i kod jezera i na vidikovcu malo predahne, odmori i nagleda divlje prirode.

Oko Donjih bara je utabana staza, pa se jezero može obići, sagledati sa svih strana i fino prošetati. Iza planinske kuće kod jezera uz samu šumu nalazi se izvor koji utiče u Donje bare. Voda iz jezera ne otiče već ponire. U Donjim barama nema autohtone ribe, već se poribljava kalifornijskom pastrmkom, koja se može i pecati, ali uz dozvolu kupljenu u NP Sutjeska. Kad su topla ljeta u jezeru se može i kupati. Oko jezera je sa tri strane listopadna šuma, dok se sa četvrte širi livada. Donje bare djeluju nekako pitomo kad se porede sa Gornjim.

Gornje bare ulegle su u podnožju krševitog brijega, koji ih čini nekako divljim i „surovijim". Cijelom jednom stranom se to krševito brdo izdiglo iznda jezera i nekako ga zaklonilo i ogradilo. Sa druge strane se opet šire brežuljkasti pašnjaci sa malim zimzelenim omarićima, pa se za koju desetinu godina može očekivati da tu bude velika šuma. I oko Gornjih bara se može obići i prošetati stazom. U tom jezeru nema ribe. Pošto nije mnogo duboko, ono se ljeti zna zagrijati, pa je zgodno za kupanje.

Vidikovac Borić

Vidikovac Borić se nalazi na 1.475 metara nadmorske visine i smjestio se iznad same ivice kanjona Sutjeske. On je jedan od najposjećenijih vidikovaca na Zelengori. Ko god dođe na jezero Donje bare blizu mu je da prošeta i do vidikovca. Ime Borić dobio je po borovima koji rastu oko njega. U blizini vidikovca Borić su vrhovi Siljevica i Planinica, ali oni ne ometaju pogled sa njega na Vučevo, Maglić, Volujak i cijeli kanjon Sutjeske. Upravo zbog tog idealnog pogleda, naročito kad je vedar dan vidikovac Borić je jedno od najatraktivnijih mjesta na Zelengori, koje turisti u NP Sutjeska ne zaobilaze.

Ne propustite još nevjerojatnih tekstova koje morate pročitati:

 1. Planina i Nacionalni park Durmitor
 2. Nacionalni Park Sutjeska
 3. Planina Zelengora i Njena Jezera
 4. Orlovačko jezero na Zelengori
 5. Jugovo jezero na Zelengori
 6. Kladopoljsko jezero na Zelengori
 7. Reka Tara i kanjon reke Tare
 8. Planina Maglić u Bosni i Hercegovini
 9. Prašuma Perućica u Bosni i Hercegovini
 10. Trnovačko Jezero u Obliku Srca
 11. Kanjon Nevidio u Crnoj Gori
 12. Most na Đurđevica Tari
 13. Vodopad Skakavac u Prašumi Perućica

highlander caption

NACIONALNI PARK SUTJESKA
National Park Sutjeska

For one Highlander, it is difficult to ignore the "call of the wilderness", which slowly starts to speed up its pulse in the spring, and the view begins to disappear somewhere on the horizon, looking for mountain massifs waiting to be conquered again.

Nacionalni park Durmitor
Mountain And National Park Durmitor

Did you know that Durmitor comes from the Celtic words "dru mi tore, " meaning "mountain full of water"? Believe it or not, but on the Durmitor massif, there are as many as 18 glacial lakes.

PEAKS WORTH LIVING
PEAKS WORTH LIVING

People have a strange need to strive in life to reach some existential peaks, which become much more valuable than life itself.