Kladopoljsko jezero na Zelengori - Highlander Rafting Camp

Loading color scheme

Kladopoljsko jezero na Zelengori

Kladopoljsko jezero je jezero na planini Zelengori u Bosni i Hercegovini. Ono je prirodno jezero, ledničkog porijekla. Zbog toga može da nosi naziv „gorsko oko" i jedno je od devet „gorskih očiju" Zelengore.

Kladopoljsko jezero se nalazi u Kladovu polju na Zelengori, po kojem je i dobilo ime, a ono po drvenim kladama. Pomalo je misterije odakle tu klade i balvani s obzirom da je Kladovo polje kraški kraj i da u blizini uopšte nema šume. Vjeruje se da je nekada tu ipak bila šuma, pa je sječom iskrčena. Pored jezere i danas postoje tragovi puta za koji se smatra da su njime izvlačeni balvani. Tako je po polju i udolini svuda bilo razbacanih balvana i klada, pa je nazvano Kladovo polje, a veliki broj tih klada završio je na dnu Kladopoljskog jezera. Ronioci koji su davno zaranjali na dno jezera, ispričali su da su klade veoma očuvane.

Inače ti balvani koji vijekovima stoje na dnu hladnih rijeka i jezera, potpuno su zaštićeni od truljenja. U nekim zapadnim državama poput Engleske, Francuske, Amerike, stolari ih izvlače iz tih dubina i od njih prave najskuplji namještaj.

Mnogi Kladopoljsko jezero znaju da nazovu i Martinovo vrelo, po vrelu koje izvire 500 metara od jezera i uliva se u njega. Zahvaljujući njemu Kladopoljsko jezero stanište je potočne pastrmke. To je jedina riba u njemu. Kako je Martinovo vrelo vrlo izdašno vodom i jak mu je dotok pastrmka opstaje zahvaljujući tome što odlazi u potok, gdje se mrijesti. Osim pastmke u jezeru ima i žaba, čija mlađ je hrana ovoj ribi.

Zbog pastrmke na Kladopoljskom jezeru popularno je pecanje mušičarenjem, ali je potrebna dozvola i vodi se računa o količini ulovljene ribe.

Kladopoljsko jezero na mapi

Kladopoljsko jezero se nalazi u zapadnom dijelu Zelengore, na teritoriji Opštine Kalinovik. Ono je najsjevernije i najzapadnije zelengorsko jezero. Na nadmorskoj je visini od 1.380 metara. Ono je ovalnog oblika, dugačko je 250 i široko 100 metara, a najveća dubina mu je 9 metara. U blizni njega se nalaze zelengorski vrhovi Muravska strana i Planinica.

Kladopoljsko jezero smješteno je u krševitoj udolini. Svuda oko njega su kamenita uzvišenja, sa tek po malo trave koja se probija među tim krševima, osim sa strane sa koje se prilazi, gdje se otvara prostrani pašnjak. Iznad jezera dominira jedna stijena sa koje je najbolji pogled na njega i okolinu. Kladopoljsko jezero je protočno u njega se uliva Martinovo vrelo, ali i iz njega dalje ističe jedan potočić koji ponire kod Čengića bara i posle kad se pojavi na površini uliva se u rijeku Neretvu. Svakog ljeta jezero ukrase hiljade žutih lokvanja, koji izrastu kružno uz obalu u njegovom plićaku.

Put do Kladopoljskog jezera

Do Kladopoljskog jezera najbliže je doći putem od Kalinovika, pošto se ono nalazi na toj strani Zelengore. Kada se od Kalinovika krene prema Ulogu nailazi se na tablu na kojoj piše Selo Obalj i tu se skreće za Kladopoljsko jezero. Ide se još malo asfaltnim i makadamskim putem, a onda se vozila ostavljaju i do jezera se pješači oko pola sata. Preporučuje se dolazak terenskim vozilima.

Na planinarskom putu do Kladopoljskog jezera nailazi se i na Nekropolu stećaka Čengića bare na jednoj livadi. Ona je nacionalni spomenik BiH, a 2016. je proglašena svjetskom baštinom UNESKO-a i stavljena je na listu od 30 srednjovijekovnih nekropola stećaka.

Ne propustite još nevjerojatnih tekstova koje morate pročitati:

 1. Planina i Nacionalni park Durmitor
 2. Nacionalni Park Sutjeska
 3. Planina Zelengora i Njena Jezera
 4. Orlovačko jezero na Zelengori
 5. Jugovo jezero na Zelengori
 6. Donje i Gornje Bare - jezera na Zelengori
 7. Reka Tara i kanjon reke Tare
 8. Planina Maglić u Bosni i Hercegovini
 9. Prašuma Perućica u Bosni i Hercegovini
 10. Trnovačko Jezero u Obliku Srca
 11. Kanjon Nevidio u Crnoj Gori
 12. Most na Đurđevica Tari
 13. Vodopad Skakavac u Prašumi Perućica

highlander caption

NACIONALNI PARK SUTJESKA
National Park Sutjeska

For one Highlander, it is difficult to ignore the "call of the wilderness", which slowly starts to speed up its pulse in the spring, and the view begins to disappear somewhere on the horizon, looking for mountain massifs waiting to be conquered again.

Nacionalni park Durmitor
Mountain And National Park Durmitor

Did you know that Durmitor comes from the Celtic words "dru mi tore, " meaning "mountain full of water"? Believe it or not, but on the Durmitor massif, there are as many as 18 glacial lakes.

PEAKS WORTH LIVING
PEAKS WORTH LIVING

People have a strange need to strive in life to reach some existential peaks, which become much more valuable than life itself.