Avanture - Highlander Rafting Kamp

Loading color scheme

Izaberite ove godine Highlander tim i doživite nezaboravni rafting na Tari, Drini ili možda kanjoning kroz Nevidio ili Hrčavku, uživajte u hajking i džip safari izletima kroz NP Sutjeska (obilazak prašume Perućica, Trnovačkog jezera, Maglića, Zelengore) i NP Durmitor (Durmitorski prsten).  Ukoliko budete imali više vremena preporučujemo i jednodnevne izlete do Sarajeva, Višegrada, Trebinja, pješčanih dina ili memorijalnog kompleksa i spomeniku "Bitka na Sutjesci" na Tjentištu, a za istinske ljubitelje planinarskih izazova izaberete neku od dionica koje pripadaju “Via Dinarica” planinarskoj ruti.

Dobro nam došli u rafting kamp Higlander!

RAFTING

 

Splavaranje je nevjerovatan osjećaj kada ste sjedinjeni sa rijekom, koja vas nosi, sve brže i brže, baca u svoje bukove, prekriva svojim hladnim talasima i pritom osvježava svaki put kad posegnete rukom da je pijete. To je u najkraćem opis onog što vas čeka u kanjonu Tare. Ali i mnogo više! Jer splavarenje je

zasigurno avantura o kojoj ćete uvijek pričati i kojoj ćete se kad god budete mogli vraćati.

Nekada je splavarenje postojalo samo na rijeci Drini, i to drvenim splavovima, a kroz kanjon Tare vršeno je samotriftanje balvana sve do 1970. godine. Danas splavarenje u kanjonu Tare predstavlja spoj nezaboravne avanture i aktivnog odmora koji je za svakog čovjeka nezaboravan doživljaj i spoznaja iskonske vrijednosti i ljepote prirode.

Po stepenu atraktivnosti za rafting, Tara je kategorisana od III-IV stepena (po međunarodnoj skali kategorizacije rijeke), čime je svrstana u sami vrh najatraktivnijih svjetskih rijeka uz rijeke Kolorado i Zambezi. Trajanje raftinga zavisi od visine vode, vremenskih uslova i od posade u čamcu. U maju, kada je nivo vode najviši, spust traje oko 45 minuta, a u avgustu i septembru od 3 do 4 sata. Rafting se izvodi gumenim čamcima specijalno pravljenim za divlje vode. Čamci su kapaciteta 8-10 osoba. Turisti koji dođu na rafting dobijaju rafting opremu: neoprensko odijelo i čizme, pojas za spasavanje, kacigu i veslo, a u slučaju kiše dobijaju i kabanice. Važnu ulogu u raftingu ima skiper, osoba koja upravlja čamcem i koja je ujedno i vodič tokom spusta. Highlander skiperi su prošli stručnu obuku i imaju licencu Međunarodne Rafting Federacije (IRF).

Prije starta skiper drži kratak brif o raftingu i vrlo je važno da se svi putnici u čamcu pridržavaju saveta i zahteva skipera. U toku raftinga turisti mogu nositi foto aparate i kamere koji se čuvaju u specijalnim hermetički zatvorenim kesama ili buradima. Na najatraktivnijim mjestima prave se pauze za fotografisanje i osvježenje. Rafting na divljim vodama predstavlja uzbudljivu promjenu svakodnevnice. To je spoj avanture, sporta i aktivnog odmora i takav izazov svakako ne smijete propustiti.

Preporuka: Aranžman br. A3

PLANINARENJE (HIKING)


Iako planinarenje u zavisnosti od rute može da bude manje ili više fizički zahtjevno, ovaj vid aktivnog odmora i uživanja na svježem planinskom vazduhu uvijek je odličan način za smirivanje misli i savršen odmor za dušu. Ukoliko želite da pobjegnete od uobičajene svakodnevnice i „dopunite“ se pozitivnom energijom, onda je planinarenje sa Highlander Timom pravi izbor. Pokažite snalažljivost, hrabrost i prilagodljivost! Postanite jedno sa prirodom – krenite sa nama u ovu pustolovinu!

Područje opštine Foča a i šire krase veliki planinski masivi koji pripadaju dinarskom planinskom sistemu i koji čekaju na vas da ih istražite. Maglić, Zelengora, Volujak, Bioč, Ljubišnja ili Lelija… Samo treba da odlučite koju planinu želite prvo da osvojite...

Možda najveći izazov svih planinara je Maglić (2386 m). Ovo je najviši vrh u Bosni i Hercegovini, a nalazi se 20 km jugozapadno od Foče, na granici sa Crnom Gorom. Obrastao je bukovom i crnogoričnom šumom. Gornja šumska granica je na oko 1.600 m, a iznad te visine je plato sa pašnjacima i brojnim grebenima i visovima. Najpoznatije visoravni su Vučevo (s vrhom Crni Vrh), Rujevac, Snježnica, Prijevor, Mratinjska Gora i Carev do. Na stjenovitim padinama Maglića mogu se naći i okamenjeni ostaci izumrlih glavonožaca amonita.

Zelengora, ljepotica nad ljepoticama, planina sa nepreglednim šumskim kompleksom i pašnjacima, stjenovitim vrhovima, veoma bogatom florom i faunom i sa devet prelijepih jezera, s pravom nosi epitet najljepše planine u BiH. Nalazi se u sklopu Nacionalnog parka „Sutjeska“, a njen najviši vrh je Bregoč (2014 m). Cijeli kompleks Zelengore obuhvata oko 150-160 km2 površine.

Ljubišnja (2238 m) se nalazi na samoj granici sa Crnom Gorom u neposrednoj blizini kanjona Tare od koga je odvoja vrh Radovina. Između Ljubišnje i Radovine se nalazi prostran travnati plato – Konjsko polje, veoma bogato vodom odakle nastaje i rijeka Draga koja se uliva u Taru, usput praveći veoma lijep kanjon.

Volujak se takođe nalazi na granici sa Crnom Gorom i njegov najviši vrh, koji se nalazi na 2336 m/nv pripada Crnoj Gori. Volujak je sa jedne strane veoma strma izdužena travnata padina dok je sa druge impresivan stjenovit i nepristupačan masiv. Okružen je planinama Maglić, Bioč, Lebrešnik i Zelengora.

Bioč je planina koja pripada Crnoj Gori i njegov vrh Veliki Vitao sa svojih 2398 m je najviši u ovom području. Veoma je atraktivan za planinare i alpiniste u svako doba godine. Nalazi se između Volujaka i Pivskog jezera, a jednim dijelom se oslanja na masiv Maglića.

Bilo da ste ljubitelj prirode sa dugim „planinarskim stažom“ ili samo neko željan novih izazova, planinarenje sa Highlander Timom pravi je način da upoznate sve prirodne ljepote ove regije i doživite momente vrijedne sjećanja.

Preporuka: Aranžman br. A20

KANJONING (CANYONING)


Kanjoning je jedinstveni adrenalinski doživljaj koji se sastoji od alpinizma, ronjenja i plivanja kroz tjesne i nepristupačne stijene. To je disciplina koja čovjeka brzo osvoji svojom ljepotom, izazovima i stijenama koje su izvajane od strane rijeke. Nakon ulaska u kanjon čovjek naprosto zanijemi pred njenim strpljenjem, trajanjem, vraćanjem u svoje korito, njenim bukovima, kadama, vodopadima, toboganima, skakaonicama i plavetnilom neba iznad njenog korita. U ovoj avanturi svaki kamen krije pitanje - kuda proći, pored kamena, ispod kamena, da li skočiti i preskočiti ili se samo pustiti?

Highlander Tim vas vodi u jedan od pet najpopularnijih crnogorskih kanjona, koji je ujedno i poslednji osvojeni kanjon u Evropi - kanjon Nevidio. Godinama je bio nedokučiv, a danas je jedinstvena turistička atrakcija. Zbog konfiguracije terena i oštrih stijena ova avantura na pojedinim mjestima zahtjeva spuštanje niz vodopade, prolazak kroz tjesnace svega pola metra široke i skakanje sa litica visine i do 400m, zato je prisustvo licenciranih turističkih vodiča i poznavalaca ovog kanjona neophodna. Kanjon nije tehnički ni fizički zahtjevan, ali je važno da ljudi vole prirodu i žele da iskuse ovu avanturu. Kada jednom uđete u kanjon Nevidio nema nazad, samo naprijed. Međutim, neponovljiva ljepota tjesnaca, kaskada i pjenušavih bukova koju čuva ovaj kanjon dovoljan je razlog da se posjeti ovaj nevjerovatni dragulj Crne Gore za koji kažu „Stvarno je nestvarno“.

Za kanjoning je najvažnije da volite prirodu, da odaberu iskusne vodiče i naravno, da odaberete dobar termin. Preporučujemo jul, avgust i septembar. Bez vodiča se ne smijete upustiti u ovaj izazov, jer je on osoba koja vam provjerava opremu, daje sigurnost svojim iskustvom i uvek nalazi alternativno rješenje da savladate izazove kanjona. Na početku spusta on daje kratak brif i otkriva šta vas sve čeka u kanjonu i kako da se ponašate kako bi bez straha i panike savladali sve prepreke.

Pošto je voda u kanjonu izuzetno hladna od nas dobijate specijalna neoprenska-ronilačka odijela i čizmice kako bi vam boravak u vodi bio što prijatniji i kako vas stijene ne bi izgrebale. Za bezbjedno spuštanje niz vodopade i tjesnace koristićete uže, šlem i pojas. Spuštanje kroz kanjon je nekih 125m visinske razlike, a po izlasku iz kanjona treba se popeti nekih 200 m visinske razlike. Tih 200 m prelazi se za 20 minuta kada su ekipe najspremnije, 30 minuta kada su sportske ekipe, 40 minuta kada je neko solidno spreman do sat vremena kada turisti nemaju kondicije.

Neće biti lako, to vam možemo garantovati, ali na kraju poslije svih tih ekstremnih doživljaja, uživaćete u neverovatnom osjećaju da ste uspjeli i bićete jako ponosni na sebe.

Preporuka: Aranžman br. A11

PLANINSKI BICIKLIZAM (MOUNT BIKING)


Nakon zimske sezone kada se skijaši raziđu sa planinskih vrhova na „scenu” stupaju biciklisti – ljubitelji brdskog biciklizma. Više od 25 godina brdski biciklizam je izazov i strast svih onih koji vole prirodu i koji uživaju da je osvajaju snagom svog tijela. Mnogi ovu vrstu biciklizma nazivaju i „off road” biciklizam, jer spada u ekstremne sportove (hobije) u kojima se biciklom vozi po brdima, planinama, kolskim putevima, kroz šume, parkove, poljane i sve predjele koje jednim imenom nazivamo „izvan puta”. Ljubitelji ovog sporta prelaze iste terene kao i skijaši, ali za razliku od njih, koji ove predjele osvajaju vozeći skije nizbrdo, biciklisti planinske ture osvajaju tako što se prvo voze uzbrdo, pa tek onda nizbrdo. Trenutak uživanja nastaje kada stignu na vrh planinskog masiva i prepuste se svim ljepotama pogleda koji se pruža sa tih visina.

Brdski biciklizam je sport koji zahtjeva posebnu opremu i bicikle, određeno predznanje, iskustvo i tehniku za „off road“ vožnju. Važno je da imate svoj bicikl (brdski ili hibridni bicikl) na kojem ste navikli da prelazite ove distance, a Highlander Tim vas vodi na biciklističku turu do Trnovačkog jezera, oko Durmitorskog prstena ili vrhovima kanjona Tare (do sela Vranovina).

Preporuka: Aranžman br. A15

PEŠAČENJE (TREKKING)


Ako niste neko ko voli da ide utabanim stazama, „trekking“ je onda putovanje na kom će vam Highlander Tim rado biti vodič i pomoći vam da kreirate sopstvene putanje kroz velelepnu prirodu Bosne i Hercegovine! Obzirom da podrazumjeva avanturu kroz nešto manje prohodne predjele gdje staze nisu obilježene, može se reći da je „trekking“ svojevrsna kombinacija planinarenja i pešačenja uz kratke predahe neophodne da se prikupi energija za sve prepreke koje vas čekaju. Pešačenje nije nužno uspon uz planinu, već može da znači i savladavanje nekih drugačijih terena, kakva je na primjer prašuma Perućica ili odlazak do Trnovačkog jezera. Iako pešačenje nije adrenalinska aktivnost svakako je avanturistička! Možete je kombinovati sa raftingom ili možda kanjoningom i tako upotpuniti čitav doživljaj boravka sa Highlander Timom u prirodi Bosne i Hercegovine ili Crne Gore!

Preporuka: Aranžman br. A21

DŽIP SAFARI (JEEP SAFARI)


Džip safari je posebno avanturističko iskustvo koje možete doživjeti putujući sa Highlander Timom kroz Nacionalni park „Durmitor” ili Nacionalni park „Sutjeska” uživajući u ljepotama planinskih jezera i najvećih vrhova Balkana.

Ova avantura se može kombinovati sa raftingom u kanjonu Tare ili kampovanjem i šetačkom turom po planinskim predelima. U ponudi su:

  • Durmitorski prsten: Šćepan Polje oko planine Durmitor 126 km.
  • Veliki safari: Tjentište - kanjon Sutjeske – Čemerno-Orlovačko jezero 65km.
  • Srednji safari: Tjentište - kanjon Hrčavke-Donje Bare - Gornje Bare 50km.
  • Mali safari: Tjentište – Perućica - Prijevor 40km.

Preporuka: Aranžman br. A18

PECANJE (FLY FISHING)


Postoje velike dileme kada i gde je nastalo mušičarenje, tzv. „fly fishing“, ali brojni izvori ukazuju na Balkan, bilo da se spominje Grčka, Srbija, Makedonija ili Bosna i Hercegovina. Bilo kako bilo, možda je ovakav ribolov nastao iz čiste znatiželje ribolovaca, možda kao nužno zlo, ali danas je fly fishing“  opsesija mnogih ljubitelja pecanja…

Sve je više onih koji sa velikom strašću gacaju muljevitim i trskom obraslim barama u želji da prevare neku od neuobičajenih mušičarskih riba – sunčica, bodorka, cverglan, crvenperka. Najvećim fanaticima među mušičarima se smatraju štukolovci. Sa mušičarskim štapom u ruci traže neko novo mesto za ribolov, šunjaju se šipražjem u nadi da će tako prevariti štuku nad štukama.

Najveći problem koji se javlja u ovakvom ribolovu je vodeno bilje i rastinje. Zahvaljujući brzom zagrevanju zatvorenih voda, vodena vegetacija je prisutna na svakom koraku već od marta meseca. Koliko je to dobro za ribe (više skloništa, više hrane, …), toliko može biti traumatično za mušičara.

Ukoliko ste i vi ljubitelj ovakvog pecanja Highlander Tim vas vodi u kanjon Tare ili Drine, zatim na Trnovačko jezero, Crno jezero i Kladopoljsko jezero, sva ona mjesta koja su iskusni pecaroši već testirali i garantuju da su dobra za „fly fishing“.

Preporuka: Aranžman br. A25

JAHANJE (HORSE RIDING)


Svako od nas je makar jednom u životu poželjeo da ima svog konja. Nekim srećnicima se ta želja i ostvarila J Svima vama koji niste bili te sreće, ali bez obzira na sve volite i sanjate o jahanju konja po prelepim planinskim predjelima Highlander Tim pruža ostvarenje sna.

Dajemo vam mogućnost da i vi osedlate konja po svom izboru i uživate u fantastičnom osjećaju - jahanja konja. Vodimo vas u Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori, u uzbudljivu avanturu od naselja Trša do vidikovca kanjona Sušice. Ovaj izlet je namjenjen za grupe do 4 osobe, a u okviru aranžmana imaćete pitomog konja, instruktora/vodiča koji ima dugogodišnje iskustvo, prevoz terenskim vozilom od kampa Highlander do NP Durmitor i nazad, besplatan parking za vaše vozilo i boravišnu taksu. Vaše je da uživate u ovom nezaboravnom iskustvu.

Preporuka: Aranžman br. A26

 

Važne informacije

Kontak za sve informacije i rezervacije:

+387 65 475 201 (BIH)
+381 65 8238 335 (SRB)
Info@highlandertim.com

Kapacitet kampa je 100 mjesta
Vikend termine je potrebno dosta ranije rezervisati.
Avans za sve rezervacije je 30 evra po osobi.
U slučaju sprečenosti, Vaš avans važi u sledećoj sezoni.
Cijene svih aranžmana su izražene u evrima, po osobi.
Aranžmani su na bazi punog pansiona.
Smještaj i noćenja su u drvenim bungalovima (lux ili standardni).
U cijene aranžmana su uključene sve takse, oprema i transport od kampa do polazne tačke neke aktivnosti.
Hranu je moguće prilagoditi za vegetarijance i vegane.
Nije dozvoljeno unositi alkohol u kamp.
Svi aranžmani se uz dogovor mogu produžiti, kombinovati i sl.
Satnice navedene u opisu aranžmana nisu fiksne i mogu se mijenjati.
Svi gosti moraju imati ličnu kartu ili pasoš.
Rafting kamp „Highlander“ ne odgovara za izgubljene ili oštećene stvari.

Rezervacije za termine od 15.jula do 1.septembra će biti uvećane za 5 evra po osobi.