Sigurnosne Procedure - Highlander Rafting Kamp

Loading color scheme

SIGURNOSNE PROCEDURE

„RAFTING KAMP HIGHLANDER“ je agencija za avanturistički turizam koja veliku pažnju posvećuje maksimalnoj sigurnosti prilikom svake trurističke aktivnosti gostiju, bez obzira koju avanturu izaberu iz naše ponude.

RAFTING

 Preduslovi za uzbudljiv i nezaboravan boravak na rijeci su:

OPREMA IZRAĐENA PO EU STANDARDIMA

LICENCIRANI SKIPERI ZA RAFTING

Pre polaska na rafting gosti dobijaju opremu, a skiperi im drže kratak sigurnosni „brif“ kojim ih upućuju u to kako da pravilno obuku opremu i kako da se ponašaju u čamcu radi svoje sigurnosti i bezbjednosti svih ostalih u čamcu. Tek nakon toga avantura može da počne!

OPREMA ZA RAFTING:

  • Neopremsko odijelo
  • Neopremska obuća
  • Sigurnosni prsluk
  • Kaciga za rafting
  • Šuškavac

Neoprenska odijela su namjenski dizajnirana za rafting ektremnim vodama i glavni zadatak im je da štite tijelo od hladne vode i mogućih udaraca. Naši gosti dobijaju odijela najboljih svjetskih brendova koja su poznata po svom kvalitetu i izdržljivosti. Za hladnije vrijeme imamo u ponudi odijela sa dugim rukavima i nogavicama, dok za vrele ljetnje dane imamo odijela bez rukava i kratkih nogavica.

Neoprenska obuća sa termoprekidom prvenstveno služi za zaštitu od hladnoće, jer su noge najviše izložene hladnoj vodi. Pored toga pružaju zaštitu stopalu prilikom hodanje po obali kanjona.

Sigurnosni prsluk je najvažniji dio opreme za rafting, jer obezbjeđuje plovnost svake osobe koja se nađe u vodi. Svaki prsluk ispunjava propise nosivosti sigurnosnih pojaseva i posjeduje funkcionalni dizajn, koji omogućava lako izvlačenje osoba iz vode.

Kaciga spada u obavezni dio opreme za rafting i gost je mora nositi, jer mu u slučaju pada u vodu kaciga štiti glavu od eventualnih udaraca u stijene. Kacige su napravljene od elastične visokootporne plastike i ispunjene udobnim punjenjem koje može da se potapa.

Šuškavac je obavezan dio rafting opreme u extremnim vremenskim uslovima (usled jake kiše, jakog vjetra ili niskih temperatura).

LICENCIRANI SKIPERI ZA RAFTING

Za bezbjedan rafting izuzetno je važno da skiperi budu iskusni, maksimalno profesionalni i da imaju licencu za rafting međunarodnim vodama. Naš tim skipera osim velikog iskustva i profesionalnog odnosa prema svom pozivu posjeduje važeće licence Ministarstva Republike Srpske. Naši skiperi govore više stranih jezika, a višegodišnje iskustvo ih čini sigurnim skiperima u kanjonu divlje rijeke kakva je Tara.

Sigunosni brif

Kada gosti dobiju neophodnu opremu, prije početka raftinga slijedi vrlo bitan dio  - sigurnosni brif. To je skup uputstava koje skiperi daju svojoj grupi prije početka „spusta“.

Sigurnosni „brif“ za rafting uključuje uputstva za:

  • Ponašanje u čamcu – samo licencirani skiperi znaju kako da obezbjede povjerenje svih članova grupe, a da pravilnim pristupom i dobrim savjetima od njih naprave TIM koji će savladati sve „bukove“.
  • Način sjedenja u čamcu – skiperi određuju ko će gdje sjedjeti u čamcu kako bi težina svih u grupi bila ravnomjerno raspoređena. Uče sve članove grupe gdje da drže stopala kako ne bi ispali iz čamca.
  • Držanje vesla – skiperi uče sve članove grupe kako da pravilno drže veslo. U početku to može biti problem, ali uz dobre savjete profesionalnog skipera tehnika veslanja se može brzo savladati. Jedna ruka treba da bude na bazi vesla, a druga uvijek na kraju vratila – to je takozvani T zahvat. Na taj način postiže se kontrola nad veslom. Komadne skipera mogu biti: da veslaju svi u čamcu (SVI), samo ona strana kojoj se skiper obraća (DESNO ili LIJEVO) ili da ne vesla niko u čamcu (STOP).
  • Uputstva za nepredviđene situacije skiperi daju instrukcije i za neželjene situacije, a to je – ispadanje iz čamca. Obično se to dešava ako se ne slušaju uputstva skipera kako da se pravilno sjedi ili drže noge ispod vezova. U jednom momentu svi su u čamcu, a već u sljedećem neko je van njega. Ako se to desi, skiperi su tu da vas isčupaju iz divlje rijeke, ali ipak znajte najvažnije pravilo - NE PANIČITE. Sigurnosni prsluk i kaciga vam pružaju značajnu zaštitu, na vama je da se saberete i pogledom potražite čamac. Uhvatite se za njega, a ukoliko je udaljen doplivate do njega. Vjerujemo da će vas naš skiper i prije ovoga dovući do čamca, ali za svaki slučaj bitno je ostati pribran.
  • Tehnike plivanja – naši skiperi će vam dati uputstva za određene tehnike plivanja koje vam uvijek mogu koristiti u slučaju da se nađete u rijeci. To su tehnike “Down River Swimmers Position” (leđno plivanje, uzdignute glave ka nebu, sa stopalima okrenutim naniže, blago savijenim u koljenima, kako bi se lakše odgurnuli od stjenu ako naiđete na nju) ili „Stomačno plivanje“ (plivanje u cilju stizanja do obale kako bi se izbjegla situacija da vas povuče jaka riječna struja).

 

 

Važne informacije

Kontak za sve informacije i rezervacije:

+387 65 475 201 (BIH)
+381 65 8238 335 (SRB)
Info@highlandertim.com

Kapacitet kampa je 100 mjesta
Vikend termine je potrebno dosta ranije rezervisati.
Avans za sve rezervacije je 30 evra po osobi.
U slučaju sprečenosti, Vaš avans važi u sledećoj sezoni.
Cijene svih aranžmana su izražene u evrima, po osobi.
Aranžmani su na bazi punog pansiona.
Smještaj i noćenja su u drvenim bungalovima (lux ili standardni).
U cijene aranžmana su uključene sve takse, oprema i transport od kampa do polazne tačke neke aktivnosti.
Hranu je moguće prilagoditi za vegetarijance i vegane.
Nije dozvoljeno unositi alkohol u kamp.
Svi aranžmani se uz dogovor mogu produžiti, kombinovati i sl.
Satnice navedene u opisu aranžmana nisu fiksne i mogu se mijenjati.
Svi gosti moraju imati ličnu kartu ili pasoš.
Rafting kamp „Highlander“ ne odgovara za izgubljene ili oštećene stvari.

Rezervacije za termine od 15.jula do 1.septembra će biti uvećane za 5 evra po osobi.